Aardbeving maart 2016


Van de mensen die tijdens de aardbevingen  van april 2015  dakloos zijn geworden, leeft een groot gedeelte nog in behuizingen gemaakt van golfplaten en zeildoeken. De wederopbouw stagneert doordat de regering in eerste instantie prioriteit verleende aan toeristische trekpleisters en plaatselijke autoriteiten hun verantwoordelijkheid niet nemen. Bovendien ontbreekt het aan kennis om aardbevingsbestendig te bouwen.

In januari van dit jaar ontmoetten Ton en Jacqueline Damu en Sumita Shrestha, fysiotherapeut en psychologe van het ziekenhuis in Banepa en Melamchi. Tijdens deze ontmoeting ontstonden de plannen voor de bouw van aardbevingsbestendige huisjes in beide dorpen. Een Nepalese architect heeft in samenwerking met Damu een ontwerp gemaakt voor een huis waarin 2 gezinnen kunnen wonen. Nu de bouwtekeningen klaar zijn, kan de bouw van de eerste twee huizen van start gaan. Voor Nederlandse begrippen lijkt het ondenkbaar dat voor € 6.300,–een complete woning gebouwd kan worden. In de toekomst hopen we meerdere huizen te kunnen realiseren.

In oktober gaan Ton, Jacqueline en Kitty het gebied bezoeken en hopen zij de eerste bewoners de hand te kunnen schudden.

Op deze plattegrond wordt duidelijk dat de twee gezinnen die dit huis gaan bewonen, samen de huiskamer, keuken en badkamer met elkaar gaan delen. Elk gezin heeft een eigen slaapkamer. Voor Nepalese begrippen is dit een normale woonsituatie. Het is wel vaak zo dat de twee gezinnen familie van elkaar zijn. Nieuw is de veranda voor het huis; voor de bewoners een aanwinst omdat het leven zich hier voor een groot deel buiten afspeelt.